Optimisme i MC-bransjen med økt fokus på bruktomsetningen

Optimisme i MC-bransjen med økt fokus på bruktomsetningen

Det var en svært positiv og optimistisk MC-bransje som var samlet til årsmøte nylig. Pernille Stedjan Flathaug ved NST Gardermoen MC er valgt inn i styret i NMCF. Hun er en av foreningens mer enn 40 forhandlerne som har god erfaring med salg av brukt MC.

NMCFs årsmøte var preget av optimisme og god stemning da medlemmene var samlet nylig. Det er en positiv MC-bransje som for øyeblikket opplever en liten oppgang i nysalget. I tillegg har foreningens økte oppmerksomhet omkring salg av brukt MC skapt større aktivitet hos faghandlere over hel landet.
– De siste årene har NMCF som bransjeorganisasjon rettet blikket i større grad mot omsetning av brukte motorsykler. Stadig flere av medlemsbedriftene legger større vekt på denne delen av omsetningen, og melder tilbake om gode erfaringer og økte omsetninger, sier Olaf Olstad i NMCF.

Flere fordeler
Han mener MC-kundene er tjent med at en større del av bruktomsetningen skjer via faghandlerne:
– Med innskjerpingene i forbrukerkjøpsloven er det mer krevende å selge brukte kjøretøy. NMCFs verkstedkontrollerte motorsykler bidrar til både økt sikkerhet og bedre forutsigbarhet for kundene.

Ny i styret
Pernille Stedjan Flathaug ved NST Gardermoen MC er nyvalgt styremedlem i NMCF. Hun representerer en av de mange forhandlerne som har lagt stor vekt på omsetning av brukte tohjulinger de siste årene.
– NST Gardermoen og flere av våre medlemsbedrifter rapporterer om en fin utvikling når det gjelder salg av brukt MC, sier Olaf Olstad.
NST Gardermoen har alltid hatt høyt fokus på verkstedkontrollerte brukte tohjulinger, og i senere tid har de også hatt suksess med nye MC’er fra Voge. Nå er altså daglig leder Pernille Stedjan Flathaug valgt inn i NMCF-styret.
– Det er gledelig at vi lykkes med å rekruttere både yngre og kvinner inn til styret. Vi representerer en mannsdominert bransje som definitivt har behov for yngre ressurser med nye syn på ting, sier Olstad.

Sikkerhet for de yngste
Status for nysalget er bra når første del av året er tilbakelagt. Salget av nye tunge motorsykler har økt noe i 2024 (+ 6 %), sammenliknet med 2023 (pr 30. april). Salget av lett MC har imidlertid falt noe (16 %).
– Rekruttering av nye motorsyklister er alltid et satsningsområde for NMCF. Vi liker derfor ikke nedgangen i salget av nye lettsykler og vil vurdere aktuelle tiltak for rekrutteringen.- Uansett hvordan nysalget er i dette segmentet, vil NMCF alltid vektlegge sikkerhet for de unge høyt. Den årlige trafikksikkerhetsdagen er ett av flere tiltak, hvor den viktige sikkerhetspraten med nye og unge motorsyklister prioriteres, sier Olstad.
– Som bransje skal vi arbeide for økt rekruttering, men det skal aldri gå på bekostning av sikkerhetsarbeidet, som vektlegges aller høyeste, understreker han.

Gode tips ved kjøp av Adventure-MC

Mange drømmer om å kjøre Adventure-motorsykkel. Vi har fått NMCF-forhandler Per Harald Øyhus til å gi en innføring i klassen og gi sine beste tips til nye motorsyklister.

– Skaff deg erfaring og gode kjøreopplevelser på de mindre modellene først, lyder hans råd. 

Adventure-klassen selger mer enn noen andre klasser i Norge. Mer enn hver tredje nye motorsykkel som selges hos NMCF-forhandlerne er en adventure-sykkel. Trenden startet for snart 20 år siden og i dag er en betydelig andel av syklene som ruller på norske veier en Adventure.
Adventure-modellene har lang fjæringsvei, byr på mye komfort og kan ofte brukes på både asfalt og grus. På grunn av den gode komforten velger mange disse syklene også for de lange turene. Du sitter høyt og komfortabelt på en Adventure. 

Populært
Per Harald Øyhus ved GMS Gjøvik Motorservice bekrefter trenden. Hos han selges det både mindre og store «eventyrere».
– Adventure-segmentet har vært populært blant våre kunder i mange år og det er fortsatt en økende trend. Noen ønsker de store modellene på over 1000 kubikk, andre vil ha de litt mindre syklene. Utvalget er stort og dette er sykler som byr på stor bredde i kjøringen, forteller Øyhus. 

Skaff erfaring
NMCF-forhandler Per Harald Øyhus anbefaler ferske motorsyklister å starte med de litt mindre adventure-syklene. Hans råd til nybegynneren er å skaffe seg erfaring og så eventuelt prøve de større modellene senere. Og han har en god begrunnelse for sitt råd:
– En mindre modell er som regel mer smidig og mer lettkjørt. Det vil gi større trygghet for en som ikke har kjørt så mye motorsykkel. Så kan du ha den en periode og bytte til en større sykkel når du har kjøreteknikken og erfaringen. Da blir det både enklere og mer moro å kjøre en slik sykkel, sier han. 

Velg gjerne traction control
– Velg gjerne noen av de moderne tekniske hjelpemidler på din første MC. Alle har ABS, men velg gjerne traction control dersom det er et alternativ. Disse systemene gjør deg til en bedre motorsyklist, og de hjelper deg om du kommer i vanskelige situasjoner. 

– Det finnes Adventure-modeller fra 300 kubikk og oppover, og de aller fleste MC-produsentene leverer slike sykler i dag. Utvalget er veldig stort, med masse flotte sykler å velge mellom. Hjulstørrelsen varierer ettersom hvor grusorientert de er. Noen har lagt mer vekt på gruskjøring enn andre. Du kan kjøre de aller fleste adventure-modellene både på asfalt og grus. NMCF-forhandleren hjelper deg med å finne modellen som passer ditt bruk. Tenk derfor gjennom hvor du ønsker å bruke din MC. 

– Du må dessuten sørge for at du føler seg komfortabel på sykkelen. Komforten varierer mye mellom de ulike modellene, og vi har alle ulike kroppsfasonger. Prøvesitt og prøvekjør ulike alternativer. NMCF-forhandlerne har ofte demo-modeller du kan prøve. Det er den smarteste måten å sikre deg erfaring på, dersom du ikke har kjørt så mye MC tidligere. Da får du kanskje noen aha-opplevelser. 

– Hos NMCF-forhandleren finner du godt utvalg av motorsykler. Her får du gode råd fra selgere med mye erfaring og kunnskap som veileder deg når du skal kjøpe din første motorsykkel, sier Per Harald Øyhus.

3 tips ved kjøp av din første Adventure-MC:

 1. Besøk en NMCF-forhandler som har utvalget. Der kan du både prøvesitte og prøvekjøre, slik at du finner modellen som passer deg best. NMCF-forhandleren har bred kunnskap og hjelper deg med å finne modellen som passer dine behov. 
 1. Skaff deg erfaring på de mindre modellene dersom du ikke har kjørt så mye motorsykkel tidligere. Når du har kjørt en periode med denne, kan du vurdere om du skal bytte til en større modell. Da får du gode kjøreopplevelser fra første sekund. 
 1. Velg gjerne hjelpesystemer dersom det er et alternativ. Hjelpesystemene gjør deg til en sikrere motorsyklist. Traction control er et system du bør vurdere. Det kan være svært nyttig, spesielt på våt asfalt og på grus. 

Per Haralds 3 generelle tips til den ferske motorsyklisten: 

 1. Kjør alltid med sikkerhetsutstyr
  Du må ha skikkelig sikkerhetsutstyr når du skal ut og kjøre motorsykkel. Bruk gjerne litt mer penger enn litt mindre penger på MC-utstyr. Da får du utstyr med god kvalitet. Det viktigste produktet du har på deg er hjelmen. Ikke spar på budsjettet når du skal kjøpe hjelm. 
 1. Kos deg på tur!
  Ikke glem å kose deg på tur. Slapp av på sykkelen, ta livet med ro og nyt turen. Det er ikke om å gjøre å komme fort frem dit du skal. 
 1. MC-teknikk er enkelt
  Kjøreteknikk på MC kan føles avansert for mange, men det er egentlig ganske enkelt. Husk at gassen bestemmer hvor fort eller hvor sakte deg skal gå. Hvis du synes situasjonen blir litt ubehagelig, så bare slipp opp på gassen. Da blir turen kjempefin, og du slipper å komme i situasjoner du ikke vil komme i.
Dekkdager hos MC-faghandlerne

Dekkdager hos MC-faghandlerne

Torsdag 25. april er det «Dekkdager» hos NMCF-forhandlere over hele landet, med gode tilbud, nyttige tips og god stemning i butikken. Vi har fått dekkeksperten til å gi sine beste råd for MC-dekk.Klikk her for å finne din nærmeste MC-forhandler.«Når skal jeg bytte...

Faghandlerne i NMCF kickstarter MC-sesongen 11. april

Faghandlerne i NMCF kickstarter MC-sesongen 11. april

Gode tilbud, sikkerhetskampanjer og gratis kontroll av dekk og batteri er blant ingrediensene når faghandlerne i NMCF inviterer til markering av sesongstart på MC 11. april.Det er en tradisjon at NMCF-forhandlerne markerer sesongstart i midten av april. 11. april er...

NMCF følger bilbransjen og melder

NMCF følger bilbransjen og melder

Finn.no inn til Konkurransetilsynet Norsk MC-forhandlerforening (NMCF) stiller seg bak Norsk Bilbransjeforbund (NBF) som har meldt Finn.no inn til Konkurransetilsynet, etter en uforståelig stor prisøkning på annonseringen fra 1. januar 2024. - MC-forhandlerforeningen...

Cross Centeret Snellingen medlem nr.: 40!!!

Cross Centeret Snellingen medlem nr.: 40!!!

- Betryggende for både oss som forhandler og kundene å ha en profesjonell aktør i ryggenCross Centeret Snellingen AS blir medlem nummer 40 når de nå melder seg inn i Norsk MC-Forhandler Forening. Daglig leder Jørn Snellingen forteller at NMCFs arbeid med økt...