NMCF følger bilbransjen og melder

NMCF følger bilbransjen og melder

Finn.no inn til Konkurransetilsynet Norsk MC-forhandlerforening (NMCF) stiller seg bak Norsk Bilbransjeforbund (NBF) som har meldt Finn.no inn til Konkurransetilsynet, etter en uforståelig stor prisøkning på annonseringen fra 1. januar 2024.

– MC-forhandlerforeningen stiller oss bak NBF og melder Finn.no inn til Konkurransetilsynet, sier Olaf Olstad i NMCF.
Finn.no har tilnærmet monopol på annonsemarkedet for brukte kjøretøy i Norge, og det er forvaltningen av monopolrollen gjennom mange år store deler av det norske kjøretøybransjen reagerer på. En ekstrem prisøkning fra 1. januar er dråpen som skaper frustrasjon i en sterkt presset motorbransje.

Bilbransjeforbundets Forbundsstyre vedtok 13. desember «å melde inn Finn.no sin adferd de siste årene ovenfor markedet og sine kunder til Konkurransetilsynet, for å få en bred vurdering av om de bryter Konkurranselovens § 11 om utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling.»
– NMCF stiller seg ett hundre prosent bak vurderingen til NBF. MC-bransjen oppfatter Finn.no som en aktør med en dominerende stilling som ikke er varsomme med å utnytte sin posisjon, sier Olaf Olstad i NMCF.
– Våre forhandlere har fått beskjed fra Finn.no om prisøkninger på 60 %. Det er vanskelig å forstå hvilke vurderinger som ligger bak en slik ekstrem økning, og vi mener dette er å misbruke sin monopolposisjon.

Vi mener i tillegg det er tonedøvt av Finn.no å innføre en slik ekstrem prisøkning i en tid hvor hele den norske motorbransjen lever under svært tøffe kår, med høye renter, dyr strøm og et marked med lav kjøpekraft. Vi har fått henvendelser fra flere fortvilte MC-forhandlere som reagerer på den voldsomme prisøkningen. De kan rett og slett ikke forstå bakgrunnen for denne vurderingen til Finn.no, og etterlyser fornuften bak valget, sier Olaf Olstad.

Nå gjør altså NMCF det samme som NBF: Nemlig å melde Finn.no inn til Konkurransetilsynet for å utnytte sin monopolposisjon.
– Finn.no gir oss ingen andre valg når de opptrer på denne måten. Det aller beste for både kundene og forhandlerne hadde vært større konkurranse når det gjelder annonsering av kjøretøy, men dessverre er ikke det et alternativ i dag. Derfor ser vi oss nødt til å gjør som NBF, å melde Finn.no inn til Konkurransetilsynet, sier Olstad.

MC-forhandlere klager Finn inn til Konkurransetilsynet – E24

Gode tips ved kjøp av Adventure-MC

Mange drømmer om å kjøre Adventure-motorsykkel. Vi har fått NMCF-forhandler Per Harald Øyhus til å gi en innføring i klassen og gi sine beste tips til nye motorsyklister.

– Skaff deg erfaring og gode kjøreopplevelser på de mindre modellene først, lyder hans råd. 

Adventure-klassen selger mer enn noen andre klasser i Norge. Mer enn hver tredje nye motorsykkel som selges hos NMCF-forhandlerne er en adventure-sykkel. Trenden startet for snart 20 år siden og i dag er en betydelig andel av syklene som ruller på norske veier en Adventure.
Adventure-modellene har lang fjæringsvei, byr på mye komfort og kan ofte brukes på både asfalt og grus. På grunn av den gode komforten velger mange disse syklene også for de lange turene. Du sitter høyt og komfortabelt på en Adventure. 

Populært
Per Harald Øyhus ved GMS Gjøvik Motorservice bekrefter trenden. Hos han selges det både mindre og store «eventyrere».
– Adventure-segmentet har vært populært blant våre kunder i mange år og det er fortsatt en økende trend. Noen ønsker de store modellene på over 1000 kubikk, andre vil ha de litt mindre syklene. Utvalget er stort og dette er sykler som byr på stor bredde i kjøringen, forteller Øyhus. 

Skaff erfaring
NMCF-forhandler Per Harald Øyhus anbefaler ferske motorsyklister å starte med de litt mindre adventure-syklene. Hans råd til nybegynneren er å skaffe seg erfaring og så eventuelt prøve de større modellene senere. Og han har en god begrunnelse for sitt råd:
– En mindre modell er som regel mer smidig og mer lettkjørt. Det vil gi større trygghet for en som ikke har kjørt så mye motorsykkel. Så kan du ha den en periode og bytte til en større sykkel når du har kjøreteknikken og erfaringen. Da blir det både enklere og mer moro å kjøre en slik sykkel, sier han. 

Velg gjerne traction control
– Velg gjerne noen av de moderne tekniske hjelpemidler på din første MC. Alle har ABS, men velg gjerne traction control dersom det er et alternativ. Disse systemene gjør deg til en bedre motorsyklist, og de hjelper deg om du kommer i vanskelige situasjoner. 

– Det finnes Adventure-modeller fra 300 kubikk og oppover, og de aller fleste MC-produsentene leverer slike sykler i dag. Utvalget er veldig stort, med masse flotte sykler å velge mellom. Hjulstørrelsen varierer ettersom hvor grusorientert de er. Noen har lagt mer vekt på gruskjøring enn andre. Du kan kjøre de aller fleste adventure-modellene både på asfalt og grus. NMCF-forhandleren hjelper deg med å finne modellen som passer ditt bruk. Tenk derfor gjennom hvor du ønsker å bruke din MC. 

– Du må dessuten sørge for at du føler seg komfortabel på sykkelen. Komforten varierer mye mellom de ulike modellene, og vi har alle ulike kroppsfasonger. Prøvesitt og prøvekjør ulike alternativer. NMCF-forhandlerne har ofte demo-modeller du kan prøve. Det er den smarteste måten å sikre deg erfaring på, dersom du ikke har kjørt så mye MC tidligere. Da får du kanskje noen aha-opplevelser. 

– Hos NMCF-forhandleren finner du godt utvalg av motorsykler. Her får du gode råd fra selgere med mye erfaring og kunnskap som veileder deg når du skal kjøpe din første motorsykkel, sier Per Harald Øyhus.

3 tips ved kjøp av din første Adventure-MC:

  1. Besøk en NMCF-forhandler som har utvalget. Der kan du både prøvesitte og prøvekjøre, slik at du finner modellen som passer deg best. NMCF-forhandleren har bred kunnskap og hjelper deg med å finne modellen som passer dine behov. 
  1. Skaff deg erfaring på de mindre modellene dersom du ikke har kjørt så mye motorsykkel tidligere. Når du har kjørt en periode med denne, kan du vurdere om du skal bytte til en større modell. Da får du gode kjøreopplevelser fra første sekund. 
  1. Velg gjerne hjelpesystemer dersom det er et alternativ. Hjelpesystemene gjør deg til en sikrere motorsyklist. Traction control er et system du bør vurdere. Det kan være svært nyttig, spesielt på våt asfalt og på grus. 

Per Haralds 3 generelle tips til den ferske motorsyklisten: 

  1. Kjør alltid med sikkerhetsutstyr
    Du må ha skikkelig sikkerhetsutstyr når du skal ut og kjøre motorsykkel. Bruk gjerne litt mer penger enn litt mindre penger på MC-utstyr. Da får du utstyr med god kvalitet. Det viktigste produktet du har på deg er hjelmen. Ikke spar på budsjettet når du skal kjøpe hjelm. 
  1. Kos deg på tur!
    Ikke glem å kose deg på tur. Slapp av på sykkelen, ta livet med ro og nyt turen. Det er ikke om å gjøre å komme fort frem dit du skal. 
  1. MC-teknikk er enkelt
    Kjøreteknikk på MC kan føles avansert for mange, men det er egentlig ganske enkelt. Husk at gassen bestemmer hvor fort eller hvor sakte deg skal gå. Hvis du synes situasjonen blir litt ubehagelig, så bare slipp opp på gassen. Da blir turen kjempefin, og du slipper å komme i situasjoner du ikke vil komme i.
Cross Centeret Snellingen medlem nr.: 40!!!

Cross Centeret Snellingen medlem nr.: 40!!!

- Betryggende for både oss som forhandler og kundene å ha en profesjonell aktør i ryggenCross Centeret Snellingen AS blir medlem nummer 40 når de nå melder seg inn i Norsk MC-Forhandler Forening. Daglig leder Jørn Snellingen forteller at NMCFs arbeid med økt...

MC-sikkerhetskampanje i MC-butikkene

MC-sikkerhetskampanje i MC-butikkene

NMCFs faghandlere fronter felles sikkerhetsbudskap for MC-bransjen. NMCFs faghandlere ruller i disse dager i gang en sikkerhetskampanje i butikkene over hele landet. Kampanjen ble lansert da Statens vegvesen besøkte medlemsmøtet nylig. NMCF er en av flere...

November er «Big Sale» hos NMCF-forhandlerne

November er «Big Sale» hos NMCF-forhandlerne

Samtidig som du ruller tohjulingen din inn til vinterlagring hos NMCF-forhandlerne kan du gjøre gode høstkupp på MC-relatert utstyr. November er måneden med de gode tilbudene – det gjelder også sikkerhetsutstyr. I disse dager ruller motorsykler inn til forhandlerne...