MC-sikkerhetskampanje i MC-butikkene

MC-sikkerhetskampanje i MC-butikkene

NMCFs faghandlere fronter felles sikkerhetsbudskap for MC-bransjen. NMCFs faghandlere ruller i disse dager i gang en sikkerhetskampanje i butikkene over hele landet. Kampanjen ble lansert da Statens vegvesen besøkte medlemsmøtet nylig.

NMCF er en av flere organisasjoner som stiller seg bak de felles sikkerhetsbudskapene som er etablert gjennom en «MC-dugnad». Dugnaden har foregått de siste tre årene, med Statens vegvesens Lars-Inge Haslie som leder for gruppen og arbeidet. Flere MC-budskap er definert og kanalisert ut mot målgruppene. Nå handler det om å kanalisere de viktige budskapene ut til målgruppene: Nemlig MC-førerne.
– I vinterhalvåret er det litt lavere puls i MC-butikkene og ofte ekstra god tid til den viktige sikkerhetspraten med kundene. Vi har ikke gjort et slikt tiltak tidligere, og ideen er at ulike eksponeringsprodukter i butikken skal gi både forhandler og kunde anledning til å snakke MC-sikkerhet, sier Olaf Olstad i NMCF.

Ansvarliggjøring
– Det er svært positivt at NMCF-forhandlerne tar sitt ansvar for MC-sikkerhet på alvor, og bruker budskapene aktivt. Det gir en mulighet for å dreie MC-praten innom sikkerhet, i tillegg til salgssamtalen. Vi «treffer» jo veldig mange motorsyklister med budskapet når det er synlig hos MC-forhandlerne. Bevisstgjøring av enkle tiltak og ansvarliggjøring for egen sikkerhet gjelder alle motorsyklister, så det er veldig bra at vi når det brede lag av motorsyklister, sier Haslie.

Disse aktørene står bak den felles dugnaden for MC-sikkerhet:
·         Statens vegvesen
·         Politiet
·         Trygg Trafikk
·         Importørforeningen (MCF)
·         NAF MC
·         Nord universitet
·         NMCU
·         Trafikkforum
·         KNA
·         Norges Trafikkskoleforbund
·         Norsk MC-Forhandlerforening (NMCF)

Gruppen har definert flere konkrete budskap. Det er disse budskapene som nå rulles ut og blir synlig i butikkene hos NMCFs faghandlere. «Det er du som skaper din egen sikkerhet» er en rød tråd i kampanjen. Videre er tipsene:

Bruk blikket smart
·         Skaff deg overblikk
·         Unngå overraskelser
·         Søk blikkontakt
·         Se dit du skal
·         Se alltid etter en utvei

Plasser deg klokt
·         Gjør deg synlig – ikke gjem deg!
·         Skaff deg handlingsrom – foran, bak og sidevegs
·         Kjør tydelig – vær forutsigbar

Tilpass farten
·         Senk farten før svingen!
·         Rekker du å stoppe?
·         Velg en fart hvor du kan oppdages!

Kompetansebyggende tiltak
– De 10 organisasjonene og to etatene som er med på MC dugnaden, har jobbet spesielt med ett av tiltakene i Nasjonal gjennomføringsplan for motorsykkel, moped og ATV 2022-2025. Det handler om kompetansebyggende tiltak for motorsyklister. Dugnaden brukte våren til å utvikle budskap som skulle bevisstgjøre motorsyklisten på enkle tiltak vi kan utføre for å gjøre kjøreturen sikker, og ikke minst at det er oss selv som MC-førere, som i hovedsak skaper vår egen sikkerhet, forteller Lars-Inge Haslie.

Samarbeidet i MC-dugnaden fortsetter over vinteren, for å ha tiltak klare til sesongstart 2024. Førerutviklingskurs er også et av tiltakene som gruppen arbeider med.

Handlingsrom
– Budskapene som ble utarbeidet i våres, retter oppmerksomheten mot MC-førerens egne muligheter for å gjøre det sikkert for seg selv og andre. Alle andre trafikanter blir også gjort oppmerksomme på sårbare trafikanter og hvilke utfordringer det er i samhandlingen. Det er allikevel vi selv som må ta hovedansvaret for egen sikkerhet, ved å sikre oss handlingsrom med klok plassering og fart som gjør oss synlig og sikrer at andre trafikanter kan oppdage og tilpasse seg til oss, sier Lars-Inge Haslie.

Gode tips ved kjøp av Adventure-MC

Mange drømmer om å kjøre Adventure-motorsykkel. Vi har fått NMCF-forhandler Per Harald Øyhus til å gi en innføring i klassen og gi sine beste tips til nye motorsyklister.

– Skaff deg erfaring og gode kjøreopplevelser på de mindre modellene først, lyder hans råd. 

Adventure-klassen selger mer enn noen andre klasser i Norge. Mer enn hver tredje nye motorsykkel som selges hos NMCF-forhandlerne er en adventure-sykkel. Trenden startet for snart 20 år siden og i dag er en betydelig andel av syklene som ruller på norske veier en Adventure.
Adventure-modellene har lang fjæringsvei, byr på mye komfort og kan ofte brukes på både asfalt og grus. På grunn av den gode komforten velger mange disse syklene også for de lange turene. Du sitter høyt og komfortabelt på en Adventure. 

Populært
Per Harald Øyhus ved GMS Gjøvik Motorservice bekrefter trenden. Hos han selges det både mindre og store «eventyrere».
– Adventure-segmentet har vært populært blant våre kunder i mange år og det er fortsatt en økende trend. Noen ønsker de store modellene på over 1000 kubikk, andre vil ha de litt mindre syklene. Utvalget er stort og dette er sykler som byr på stor bredde i kjøringen, forteller Øyhus. 

Skaff erfaring
NMCF-forhandler Per Harald Øyhus anbefaler ferske motorsyklister å starte med de litt mindre adventure-syklene. Hans råd til nybegynneren er å skaffe seg erfaring og så eventuelt prøve de større modellene senere. Og han har en god begrunnelse for sitt råd:
– En mindre modell er som regel mer smidig og mer lettkjørt. Det vil gi større trygghet for en som ikke har kjørt så mye motorsykkel. Så kan du ha den en periode og bytte til en større sykkel når du har kjøreteknikken og erfaringen. Da blir det både enklere og mer moro å kjøre en slik sykkel, sier han. 

Velg gjerne traction control
– Velg gjerne noen av de moderne tekniske hjelpemidler på din første MC. Alle har ABS, men velg gjerne traction control dersom det er et alternativ. Disse systemene gjør deg til en bedre motorsyklist, og de hjelper deg om du kommer i vanskelige situasjoner. 

– Det finnes Adventure-modeller fra 300 kubikk og oppover, og de aller fleste MC-produsentene leverer slike sykler i dag. Utvalget er veldig stort, med masse flotte sykler å velge mellom. Hjulstørrelsen varierer ettersom hvor grusorientert de er. Noen har lagt mer vekt på gruskjøring enn andre. Du kan kjøre de aller fleste adventure-modellene både på asfalt og grus. NMCF-forhandleren hjelper deg med å finne modellen som passer ditt bruk. Tenk derfor gjennom hvor du ønsker å bruke din MC. 

– Du må dessuten sørge for at du føler seg komfortabel på sykkelen. Komforten varierer mye mellom de ulike modellene, og vi har alle ulike kroppsfasonger. Prøvesitt og prøvekjør ulike alternativer. NMCF-forhandlerne har ofte demo-modeller du kan prøve. Det er den smarteste måten å sikre deg erfaring på, dersom du ikke har kjørt så mye MC tidligere. Da får du kanskje noen aha-opplevelser. 

– Hos NMCF-forhandleren finner du godt utvalg av motorsykler. Her får du gode råd fra selgere med mye erfaring og kunnskap som veileder deg når du skal kjøpe din første motorsykkel, sier Per Harald Øyhus.

3 tips ved kjøp av din første Adventure-MC:

 1. Besøk en NMCF-forhandler som har utvalget. Der kan du både prøvesitte og prøvekjøre, slik at du finner modellen som passer deg best. NMCF-forhandleren har bred kunnskap og hjelper deg med å finne modellen som passer dine behov. 
 1. Skaff deg erfaring på de mindre modellene dersom du ikke har kjørt så mye motorsykkel tidligere. Når du har kjørt en periode med denne, kan du vurdere om du skal bytte til en større modell. Da får du gode kjøreopplevelser fra første sekund. 
 1. Velg gjerne hjelpesystemer dersom det er et alternativ. Hjelpesystemene gjør deg til en sikrere motorsyklist. Traction control er et system du bør vurdere. Det kan være svært nyttig, spesielt på våt asfalt og på grus. 

Per Haralds 3 generelle tips til den ferske motorsyklisten: 

 1. Kjør alltid med sikkerhetsutstyr
  Du må ha skikkelig sikkerhetsutstyr når du skal ut og kjøre motorsykkel. Bruk gjerne litt mer penger enn litt mindre penger på MC-utstyr. Da får du utstyr med god kvalitet. Det viktigste produktet du har på deg er hjelmen. Ikke spar på budsjettet når du skal kjøpe hjelm. 
 1. Kos deg på tur!
  Ikke glem å kose deg på tur. Slapp av på sykkelen, ta livet med ro og nyt turen. Det er ikke om å gjøre å komme fort frem dit du skal. 
 1. MC-teknikk er enkelt
  Kjøreteknikk på MC kan føles avansert for mange, men det er egentlig ganske enkelt. Husk at gassen bestemmer hvor fort eller hvor sakte deg skal gå. Hvis du synes situasjonen blir litt ubehagelig, så bare slipp opp på gassen. Da blir turen kjempefin, og du slipper å komme i situasjoner du ikke vil komme i.
November er «Big Sale» hos NMCF-forhandlerne

November er «Big Sale» hos NMCF-forhandlerne

Samtidig som du ruller tohjulingen din inn til vinterlagring hos NMCF-forhandlerne kan du gjøre gode høstkupp på MC-relatert utstyr. November er måneden med de gode tilbudene – det gjelder også sikkerhetsutstyr. I disse dager ruller motorsykler inn til forhandlerne...

Gi deg selv en sikker MC-tur «episode 2»

Gi deg selv en sikker MC-tur «episode 2»

MC-sikkerhetsbudskapet på 5 sekunder…Plasser deg klokt!-Gjør deg synlig – ikke gjem deg!-Skaff deg handlingsrom – foran, bak og sideveis-Kjør tydelig – vær forutsigbar!Det er du som skaper din egen sikkerhet!