Forhandlerne sentrale aktører på MC-messen

Forhandlerne sentrale aktører på MC-messen

NMCF-medlemmer, importører, øvrige forhandlere, bransjeorganisasjoner og myndigheter bidro til den gode stemningen og den viktige bransjepraten på standen til NMCF under MC-messen.

Det var knyttet stor spenning til interesse og besøkstall etter fire messeløse år. Med over 20.000 besøkende allerede etter lørdag var det tidlig klart at tallene ville bli positive og at rekorden fra 2019 med drøyt 24.000 besøkende var innen rekkevidde.

Med godt besøk også søndag ble det til sammen 25.646 besøkende på MC-messen 2023. NMCF gratulerer involverte og alle som har bidratt med ny rekord!

NMCF var for første gang representert med egen stand under messen, med flere målsetninger på agendaen. Men den kanskje viktigste delen var den sosiale, med kaffe, pølser og den hyggelige bransjepraten på bakrommet.

Den viktige uformelle praten
– MC-bransjen har ikke veldig mange arenaer hvor vi kommer sammen og kan snakke uformelt. Det fikk bransjen anledning til på NMCF-standen. Inntrykket var at mange satte pris på å møte andre bransjeaktører. Det har jo vært noen litt roligere år under pandemien, men nå er hele bransjen tilbake med «stram wire» i alle ledd, sier Olaf Olstad i NMCF.
– Vi hadde besøk av de aller fleste leddene i verdikjeden innen motorsykkel; forhandlere, importører, myndigheter, organisasjoner og andre aktører som har motorsykkel som et satsningsområde, sier han.

Finn Hauger (t.v.) og Lars-Inge Haslie i samtale med NMCFs Olaf Olstad på MC-messen. Foto: Morten Broks

Etter år med svært godt salg av nye motorsykler er det en spent MC-bransjen som har tatt fatt på 2023. Olstad sier hans klare inntrykk er at det fortsatt er en positiv vind i bransjen, på tross av alle «uromomentene» der ute i verden.
– Mange forventer en nedgang i salget av nye motorsykler i 2023, sammenliknet med de tre foregående årene. Våre medlemsbedrifter er rigget for et salg som i normalårene før pandemien, så det er ingen bekymring å spore i NMCF selv om salget skulle droppe noe i år, sier Olaf Olstad.

Mer MC for pengene
Olstad og NMCF er imidlertid ikke helt overbevist om at nysalget vil droppe mye i 2023. Noen av de største NMCF-medlemmene rapporterte om øking i salget i løpet av årets to første måneder.
– En motorsykkel gjør ikke like stort innhugg i privatøkonomien som for noen år siden. En av de som besøkte standen vår fortalte at han for 30 år siden brukte en årslønn på å realisere MC-drømmen. I år koster den samme drømmen en tredel av årslønna. Det sier litt om utviklingen og hvor mye motorsykkel man får for pengene i 2023. Spesielt i mellomklassen (A2) er utvalget blitt massivt. Det er her vi ser den største tilstrømmingen av nye MC-førere, sier han.

Gode tips ved kjøp av Adventure-MC

Mange drømmer om å kjøre Adventure-motorsykkel. Vi har fått NMCF-forhandler Per Harald Øyhus til å gi en innføring i klassen og gi sine beste tips til nye motorsyklister.

– Skaff deg erfaring og gode kjøreopplevelser på de mindre modellene først, lyder hans råd. 

Adventure-klassen selger mer enn noen andre klasser i Norge. Mer enn hver tredje nye motorsykkel som selges hos NMCF-forhandlerne er en adventure-sykkel. Trenden startet for snart 20 år siden og i dag er en betydelig andel av syklene som ruller på norske veier en Adventure.
Adventure-modellene har lang fjæringsvei, byr på mye komfort og kan ofte brukes på både asfalt og grus. På grunn av den gode komforten velger mange disse syklene også for de lange turene. Du sitter høyt og komfortabelt på en Adventure. 

Populært
Per Harald Øyhus ved GMS Gjøvik Motorservice bekrefter trenden. Hos han selges det både mindre og store «eventyrere».
– Adventure-segmentet har vært populært blant våre kunder i mange år og det er fortsatt en økende trend. Noen ønsker de store modellene på over 1000 kubikk, andre vil ha de litt mindre syklene. Utvalget er stort og dette er sykler som byr på stor bredde i kjøringen, forteller Øyhus. 

Skaff erfaring
NMCF-forhandler Per Harald Øyhus anbefaler ferske motorsyklister å starte med de litt mindre adventure-syklene. Hans råd til nybegynneren er å skaffe seg erfaring og så eventuelt prøve de større modellene senere. Og han har en god begrunnelse for sitt råd:
– En mindre modell er som regel mer smidig og mer lettkjørt. Det vil gi større trygghet for en som ikke har kjørt så mye motorsykkel. Så kan du ha den en periode og bytte til en større sykkel når du har kjøreteknikken og erfaringen. Da blir det både enklere og mer moro å kjøre en slik sykkel, sier han. 

Velg gjerne traction control
– Velg gjerne noen av de moderne tekniske hjelpemidler på din første MC. Alle har ABS, men velg gjerne traction control dersom det er et alternativ. Disse systemene gjør deg til en bedre motorsyklist, og de hjelper deg om du kommer i vanskelige situasjoner. 

– Det finnes Adventure-modeller fra 300 kubikk og oppover, og de aller fleste MC-produsentene leverer slike sykler i dag. Utvalget er veldig stort, med masse flotte sykler å velge mellom. Hjulstørrelsen varierer ettersom hvor grusorientert de er. Noen har lagt mer vekt på gruskjøring enn andre. Du kan kjøre de aller fleste adventure-modellene både på asfalt og grus. NMCF-forhandleren hjelper deg med å finne modellen som passer ditt bruk. Tenk derfor gjennom hvor du ønsker å bruke din MC. 

– Du må dessuten sørge for at du føler seg komfortabel på sykkelen. Komforten varierer mye mellom de ulike modellene, og vi har alle ulike kroppsfasonger. Prøvesitt og prøvekjør ulike alternativer. NMCF-forhandlerne har ofte demo-modeller du kan prøve. Det er den smarteste måten å sikre deg erfaring på, dersom du ikke har kjørt så mye MC tidligere. Da får du kanskje noen aha-opplevelser. 

– Hos NMCF-forhandleren finner du godt utvalg av motorsykler. Her får du gode råd fra selgere med mye erfaring og kunnskap som veileder deg når du skal kjøpe din første motorsykkel, sier Per Harald Øyhus.

3 tips ved kjøp av din første Adventure-MC:

 1. Besøk en NMCF-forhandler som har utvalget. Der kan du både prøvesitte og prøvekjøre, slik at du finner modellen som passer deg best. NMCF-forhandleren har bred kunnskap og hjelper deg med å finne modellen som passer dine behov. 
 1. Skaff deg erfaring på de mindre modellene dersom du ikke har kjørt så mye motorsykkel tidligere. Når du har kjørt en periode med denne, kan du vurdere om du skal bytte til en større modell. Da får du gode kjøreopplevelser fra første sekund. 
 1. Velg gjerne hjelpesystemer dersom det er et alternativ. Hjelpesystemene gjør deg til en sikrere motorsyklist. Traction control er et system du bør vurdere. Det kan være svært nyttig, spesielt på våt asfalt og på grus. 

Per Haralds 3 generelle tips til den ferske motorsyklisten: 

 1. Kjør alltid med sikkerhetsutstyr
  Du må ha skikkelig sikkerhetsutstyr når du skal ut og kjøre motorsykkel. Bruk gjerne litt mer penger enn litt mindre penger på MC-utstyr. Da får du utstyr med god kvalitet. Det viktigste produktet du har på deg er hjelmen. Ikke spar på budsjettet når du skal kjøpe hjelm. 
 1. Kos deg på tur!
  Ikke glem å kose deg på tur. Slapp av på sykkelen, ta livet med ro og nyt turen. Det er ikke om å gjøre å komme fort frem dit du skal. 
 1. MC-teknikk er enkelt
  Kjøreteknikk på MC kan føles avansert for mange, men det er egentlig ganske enkelt. Husk at gassen bestemmer hvor fort eller hvor sakte deg skal gå. Hvis du synes situasjonen blir litt ubehagelig, så bare slipp opp på gassen. Da blir turen kjempefin, og du slipper å komme i situasjoner du ikke vil komme i.
MC-faghandlerne tilpasser seg de nye brukergruppene

MC-faghandlerne tilpasser seg de nye brukergruppene

Med økt behov for smart pendling i de store byene og økt etterspørsel på elektriske alternativer, har NMCFs faghandlere tilpasset seg nye brukergrupper innen MC. - Våre forhandlere rapporterer om nye brukergrupper som besøker butikkene. MC har alltid vært lidenskap –...

Lager nytt treffpunkt for bransjen på MC-messen

Lager nytt treffpunkt for bransjen på MC-messen

NMCF (Norsk MC-Forhandlerforening) vil være på MC-messen 2023 for første gang med egen stand (C03-35). Intensjonen er først og fremst å etablere et hyggelig møtepunkt for bransjen. Rekruttering av nye medlemmer og informasjon til motorsyklistene står også på agendaen....