Dekkdager hos NMCF

av | apr 25, 2023 | Nyheter

NMCF-forhandleren finner de perfekte dekkene til din Adventure-motorsykkel.

Torsdag 27. apil er det «Dekkdager» hos landets NMCF-forhandlere. Da kan du skaffe deg både kunnskap og gode tilbud på MC-dekk. Vår dekkekspert gir deg her de beste tipsene ved bytte av dekk til Adventure-MC.

Salget av Adventure-MC har vært høyt i Norge de siste årene. Siden 2019 har hver tredje nye MC som er solgt fra forhandler vært en Adventure-sykkel. De siste 20 årene er det solgt 18.500 nye Adventure-motorsykler i Norge.

Kan man si noe generelt om dekkene som leveres originalt på Adventure-sykler?
– Syklene kommer med det dekket som produsenten mener passer best for den enkelte modellen. Noe er mer offroad-orientert – andre er mer asfaltorientert. De originale dekkene på en ny Adventure-MC harmonerer som regel med resten av sykkelen, sier Thomas.

Han deler denne typen dekk i tre hoveddeler:
1) Dekk primært for landeveien og asfalt, med mønster lik vanlige MC-dekk. Dette kaller vi gjerne for «rullehjul». Disse har ikke veldig godt grep på grusveien men er svært stabile på asfalt.
2) Adventure crossdekk finner vi i den andre delen av skalaen. Her er det grove knaster og gode offroadegenskaper. Disse brukes hovedsakelig utenfor landeveien, men er samtidig godkjent for landeveien. Vær oppmerksom på at disse blir noe ustabile på asfalten i høye hastigheter.
3) Midt i mellom finner vi kompromiss-dekkene. Det er alt fra 40-60 til 50-50 on/offroad. Disse er ganske like i mønstre som knastedekkene, men er gjort «snillere» med store knaster eller skråstilt mønster.

Hva er det størst etterspørsel hos Adventure-kundene når de skal bytte dekk?

– Det er ganske blandet. Mange er fornøyd med den typen dekk som står originalt på sykkelen og vil ha slike igjen. Så er det noen som har god tilgang til grusveier og gjerne ønsker litt mer grusorienterte dekk. Det finnes mange gode alternativer for de som vil prøve seg litt mer på grus, men fortsatt skal kjøre mest asfalt.

27. april er det altså dekkdag hos NMCFs forhandlere over hele landet. Her er gode tips om MC-dekk.

5 gode dekktips i forbindelse med MC-sesongstarten:
1.       Ta en visuell sjekk av dekkene, det bør du gjøre hver gang du skal ut og kjøre. Se om det er kommet noen stifter eller annet som skader dekket. Denne sjekken er en god og billig forsikring.
2.       Sjekk dekktrykket. Riktig dekktrykk finner du enten bak på svingarmen/ved kjedekassen, eller på websiden til produsentene. Bruk gjerne en egen dekktrykkmåler som måler nøyaktig.
3.       Sjekk mønsterdybden. Minstekravet er 1,6 millimeter. Men vurder om du skal bytte før dette, spesielt dersom du kjører en del på vått underlag.
4.       Se om dekket er slitt normalt om ikke har for eksempel «trappeslitasje». Spør NMCF-forhandleren om råd dersom du er usikker.
5.       Dekk alderes langsomt, og eldre dekk kan bli harde og miste egenskapene. Spør din NMCF-forhandler om råd dersom du er usikker på tilstanden på dine dekk.

En NMCF-faghandler tar alltid en visuell kontroll av flg. punkter ved dekkbytte:
·         Hjullager
·         Bremser
·         Foringer
·         Lufttrykk
·         Kjede (justeres ved behov)
·         Drev
·         Bakdemper (sjekkes for eventuell lekkasje)
·         Styrelager

I tillegg får du garantert de dekkene som er optimale for din MC når du handler dekk hos NMCF-forhandleren. Det innebærer blant annet at det alltid monteres familiære dekk foran og bak, for å opprettholde kjøreegenskapene. Og NMCF-forhandlerne bruker aldri såkalte OM-dekk. OM-dekk er dekkene som er montert på en ny motorsykkel fra fabrikken. Disse har som regel tynnere gummi og har kortere levetid.
– De ulike dekkprodusentene har ulike typer dekk, og levetiden kan variere mellom dekk fra samme produsent. Dette er viktig å være klar over når man bytter dekk på MC. Derfor har vi en fast regel om at NMCF-forhandlerne ikke har lagerført OM-dekk, men kun dekk med lengere levetid, sier Olstad.